L’estiu, l’estiu…

Diccionari de tòpics:

estiu. Migdiada, calor, platja, paella, xiringuito, Tour de France, mosquits, Georgie Dann i roba que no ens posaríem en cap altra circumstància però que mira, és estiu i fa calor, i “ande yo fresquito…”.

Diccionari cultural de tòpics:

estiu. Festivals de música, cinema a la fresca, turisme cultural, visites teatralitzades, cursos i tallers, museus (on hi hagi aire condicionat), cinema indoor (perquè hi ha aire condicionat) i convocatòries de subvencions per part d’algunes institucions particularment sàdiques.

Deixant de banda el tema de l’aire condicionat, està clar que l’estiu canvia les formes de consum cultural. El dia és llarg, l’activitat cultural es trasllada a l’aire lliure, i això em porta a preguntar-me: els continguts culturals han de canviar en funció de l’espai on es desenvolupen? Donem a l’espai la importància que es mereix? Es poden repensar els usos d’aquests espais? I els continguts que hi programem?

Sense ànim d’aprofundir (estem a l’estiu, a l’estiu no s’aprofundeix en res), plantejo alguns interrogants més, amb una llimonada a la mà:

  • Podríem programar la filmografia de Kieslowski a l’aire lliure? És compatible veure una pel·licula d’art i assaig amb sentir de fons la cantarella de la tòmbola?
  • No seria millor programar certes actuacions musicals en espais tancats (i condicionats) on no fes vent, ni hi hagués risc de pluja ni de picades de mosquits?
  • Es podrien exposar certes obres plàstiques a l’exterior? No, a això ja us responc que si ho feu tindreu una epidèmia d’infarts entre els conservadors dels museus.
  • El teatre de carrer només es pot fer a l’estiu? No es pot fer teatre de carrer fora del carrer?

No cal que respongueu, sé que hi ha respostes de caire pràctic i logístic a algunes d’aquestes preguntes, i que hi ha casos que desmenteixen el tòpic. Però us podeu plantejar si els programadors culturals no ens autocondicionem massa sovint pel que se suposa que ha de ser la “cultura d’estiu”? Com si fossin les rebaixes, tu!

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*
*