El gris i el rosa

És la gestió cultural una professió creativa? Pensem més en números o en art? En definitiva, els gestors culturals veiem les sabates grises o roses?

Sovint és difícil explicar el que fem, els gestors culturals. Com passa a vegades, és més fàcil explicar el que no som.

Segons amb qui parlem, ens consideren artistes, grisos comptables o simplement “culturetes” amb el cap ple de conceptes buits. Si som bons gestors culturals, no som cap de les tres coses. Perquè el gestor cultural no crea art, sinó cultura. Perquè no som grisos comptables, sinó gestors creatius que busquem solucions imaginatives per crear, com dèiem, cultura. I perquè  és molt fàcil deixar-se portar pel llenguatge “cultureta”, però a les nostres mans està donar contingut i significat a termes com “inclusió”, “multiculturalitat” o “transversalitat” (incís: cada dècada té el seu concepte cultural de moda. Un altre dia parlarem del llenguatge en la cultura).

Ara farem l’esforç d’explicar el que fem: donem forma als projectes culturals perquè siguin viables i interessants, perquè arribin al públic al que van destinats i contribueixin a crear teixit cultural al territori. Quina és la dificultat més gran? No, no són els diners (tot i que acostumen a ser un gran obstacle). És l’esforç de fer cada projecte únic i fer-lo possible al mateix temps, de no uniformitzar la cultura cenyint-nos a estàndards. Perquè  els projectes uniformes són molt avorrits, i a mi m’agrada pensar que la cultura crea moments màgics que transformen les vides de les persones. No de totes alhora, perquè la màgia és diferent per a tothom. Com el tema aquest de les sabates, que a banda d’hemisferis cerebrals i històries, és bastant màgic, no?

Per cert, jo les veig grises, grises.

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*
*