El teixit cultural i els ecosistemes

Molt sovint es parla del teixit cultural. Com del teixit social o el teixit econòmic. Així com aquests últims poden ser més o menys forts, sembla que el teixit cultural sempre és delicat , a punt d’esfilagarsar-se.

A mi m’agrada pensar en la cultura local com un ecosistema. A cada lloc, un ecosistema diferent. Hi ha llocs on són les grans institucions les que vertebren la cultura i emparen petites iniciatives que, si les coses es fan bé, s’enriqueixen de l’activitat d’aquests dinosaures culturals.

En altres llocs, la iniciativa sorgeix des de baix. Sovint amb iniciatives més incipients, potser més inestables, però que aporten riquesa cultural als ciutadans perquè sorgeixen d’ells mateixos.

En la majoria de casos, els ecosistemes són complexos (i està bé que així sigui), amb relacions entramades que, en la millor de les situacions possibles, creen teixits ben travats, forts i acolorits que perduren en el temps, evolucionen i ens fan més feliços a tots i totes.

A la meva trajectòria, he tingut la sort de conèixer, amb més o menys profunditat, diferents ecosistemes. Ara, m’endinso en el teixit cultural empordanès i gironí, anant de puntetes per no trencar cap fil i descobrint, mica en mica, quins secrets s’hi amaguen. I cada dia és una nova sorpresa i un nou descobriment, perquè m’he trobat amb un territori on floreixen tot tipus d’iniciatives la mar d’interessants.

M’agradaria conèixer-les totes. Si m’ajudeu, serà fantàstic.

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*
*